Friday, November 5, 2010

OF FOR CREATIVE FREDOOM (ZINT punya kata2x)
Sebelum ne SLAIUM ada mengadu domba pasal penapisan dunia komik malaysia kat novel grafik monggo dia yang diterbit November tahunn lalu. sekarang nie gilran dia pulak untuk tulis semacam satu novel grfik yg brcrita pasal pnapisan komik negara ni.

dia ingat lgi dlm skitar prtngahan 2004,ada akhbr tempatan mana entah yg komen bahawasahnya Utopia High adalah sebuah "komik Lucah" sebab ada adegan sorang budak rmaja brusia 13-15 tahun neh tertayang punggung dia . lepas toe kat muka surat belakang-belakang dia pulak, ada tunjukk cover album placebo, sleeping with ghost yang ada tayang sisi payudara wanita - sebuah album yang ada di jual katt sini).

Anyway , biar dia ulang lagi skali eh ! KOMIK LUCAH !
Gentle ckp apa yg penulis makala tu paam ttang  istillah Lucah ? ap yg didifenisi kn ssebuah material tu sebagai bahan lucah ? adakah sebab dia tunjukkn bahgian tertntu yang tak ketara sngt ? hbis toe Filem yasmin ahmad , gubra yang daflikasikn "U" ada tanyangan benda lebihkrang sma jugak sma macam mna  ? filem lucah ? mcm mna plak dngan klip2 video seksi2x  maut yang tertera d MTV d main kn tiap2x ari terus ke rumah anda ? Penulis toe sndiri patut pikir , kitaorang sebagai pengkarya komik pun tahu batas2x adat dan sennsitive . jadi takkan la kitaorg nak terbit kn "KOMIK LUCAH" pulak ? kalau kitaorg paparkan sesuatu mcm ilustrasi yang slalu kta nmpk majalah heavy metal gtu . yah . itu layakla jugak dicop sebagai "KOMIK LUCAH" secara umumnya di malaysia ni .

Sygnya , bukan penulis yu sorng sejaa yg beranggapan macam tu . ada "sesetngah pihak" kat luar sna pun merasakan macam tu jugak. lagi teruk bukan takat unsur sexsual jak bgi dorg segala unsur ganas (walupun tangan robot yang  yang putus bukan patah) seram (sebab , Tahyul ) penayangan tatu . mencarut (bodoh" pun tak boleh) negativiti (orng jaat  menang) serta merta ~

BERSAMBUNG ~

No comments:

Post a Comment